Mindent a Számfestésről

Mit is jelent pontosan a számok alapján történő festés?

A számfestés egyszerűen annyit jelent, hogy a számokkal és határvonalakkal ellátott vásznat az ugyanazokkal a számokkal ellátott festékekkel, a határvonalakat követve kifestjük. Tehát a számok alapján festünk. Nem is olyan ördöngösség, igaz?

KÉP egy apró részletről

Az alap technikát jól ismerhetjük gyerekkorunkból, amikor is egy kifestőkönyv lapjait színes ceruzákkal tettük élettel telivé, jól szórakozva, és sokszor órákig belefeledkezve a játékba.

A technika játékossága a célzottan felnőtteknek szánt kifestőkből sem veszett ki, mintha gyermek-énünk lelkendezne bennünk, ahogy haladunk a teljes kép megfestése vége felé. Mégis, a felnőtt számfestő készletek esetében többről van szó. A 40 x 50cm-es feszített, számozott vászon megtöltése élettel egyben aprólékos munka is, koncentrált figyelem az alkotásra. Önmagunkkal végzett elfoglaltság, csodásan élénk színű akril festékek és kifinomult kontúrokhoz segítő ecsetek társaságában. Ahogy haladunk előre munkákkal, és festjük ki a számokkal ellátott részeket, tárulkozik fel előttünk a  körvonalak közé rejtett színpompás remekmű. A remekmű, amit saját, koncentrált figyelmünk és ügyes, művész ujjaink készítenek! Szóval, hogy mi is az a Számfestő? Mondhatjuk úgy is, hogy játék, felnőtteknek. 🙂

Mennyire nehéz?

A hagyományos festészet, a művészek kifinomult játéka a színekkel és alakokkal, amit évszázadok óta csodálunk, kevesek kiváltsága. A tehetségen és a szükséges készségeken kívül nemcsak sok türelmet igényel, hanem ‘szakmai’ ismerettel is rendelkezni kell a festésről magáról. A festés számokkal azonban egy egyszerű, könnyen használható művészeti forma, amit az emberek a világ minden táján élvezettel művelnek.

A számok szerinti festés segít abban, hogy felfedezzük a bennünk lévő művészt, s ha úgy gondoljuk, a kezdeti szám-színkövető alkotás után akár újító kísérletezésekbe kezdjünk. 

Jótékony hatások

Mára már egyértelmű, hogy a rendszeres testmozgás és az egészséges étrend mennyire fontosak ahhoz, hogy fizikai erőnlétünk teljében lehessünk. A torna és a táplálék erősíti, edzi testünket. De mi a helyzet szellemünk erőnlétével?

Agyunkat, akár testünk izmait, stimulálnunk kell, a számára megfelelő impulzusokkal ellátni, és megvédeni a káros ingerektől. A kreatív, művészi tevékenység, amilyen a festészeté is, frissen tartja szellemünket, fejleszti önképünk, javítja magabiztosságunkat. Egy saját kezűleg alkotott gyönyörű kép nem csak ismerőseinket kápráztatja el, hanem saját lelkünket is simogatja, mindig mikor ránézünk.

A Felnőtteknek szóló számfestő készlet varázsa abban rejlik, hogy akár bármiféle rajzolási készség, és előzetes festészeti tudás nélkül elkezdhető, az eredmény, amit elérünk, mégis mindig szédületes.

Mégis, bár a végeredmény magáért beszél, ez a tevékenység legalább annyira szól a festésről magáról, mint az elkészült festményről. Ahogy festünk, a stressz minden ecsetvonással elhalványul.

Körülhatárolt, számokkal jelölt területeket festünk ki az ugyanazzal a számmal jelölt színnel. Lenyűgöző egyszerűség.

A munka mégis koncentrált figyelmet igényel, akár mikor egy puzzle-t rakunk ki, és a kikapcsolódás teljesen magába von.

Hazajövünk, agyunkban még a napi stressz, fárasztó, idegesítő, fejünkbe kavargó dolgok, aztán választunk egy színt, és a világ kinn reked, képünk megtelik színnek, a művészet öröme eltöröl minden negatív gondolatot. Koncentrált figyelem egy szépet alkotó munkára: a tökéletes kikapcsolódás.

De nézzük a pozitív hatásokat tételesen:

 

A művészet gyógyító ereje

Ez a kikapcsolódás

Numbers Kits festmény felnőtteknek

Végére, átvezet a törtélemhez

A mindennapi életben mindannyian kisebb-nagyobb mértékben szembesülünk a stresszel. Munkahelyi stressz, egészségügyi problémák, kapcsolataink problémái, hogyan meneküljünk el? Az egyik válasz: Művészetterápia.

Éppen ezért a művészet és általában a számozott festmények révén évek óta a relaxáció valódi fellendülésének lehetünk tanúi.

Painting by numbers: Egy kis történelem

A számok szerint történő festés technikája már hosszú idők óta létezik. Ezt a szórakoztató tevékenységet az 1950-es években népszerűsítette az Egyesült Államokban munkálkodó művész, Dan Robbins, aki Max S. Klein amerikai Palmer Show Card Paint Co. cégében dolgozott.

Az izgalmas az, hogy tudvalevő, hogy Leonardo de Vinci már modellezte ezt a festési technikát. Mint ismeretes, ő úgy tanította diákjainak festést, hogy megszámozta az üres vászon egyes területeit, így nyújtva útmutatást  hallgatóinak a felhasználandó színek kiválasztásában.

Dan Robbins újító lépése az volt, hogy közkinccsé az alapötletet, hogy a festészet e technikáját mindenki számára elérhetővé tegye.

A siker azonnali volt, és a Palmer Show Card Co. az ’50-es években számos felnőtt festékkészletet fejlesztett ki.

Dan Robbins Paint By Numbers Creator

Az akkori üzenet igazán művészi volt: Mindannyian híres festőkké válhatunk, lehet, hogy Ön az új Rembrandt!

Több millió amerikai, köztük az akkori elnök, Dwight D. Eisenhower, számozott vásznakat kezdett festeni a hozzájuk illő színskálákkal.

Sok akkori művész a számok szerinti festés technikáját is felhasználta a festmények elkészítésekor, hogy a műveket a fényképekből átmásolja, és Dan gondolata jelenik meg a 60-as évek Pop’art-hatásában is.

Fel
hu_HUHungarian
hu_HUHungarian